Zoek

Zorgvuldig en nuchter omgaan met asbest

Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die is opgebouwd uit hele kleine, naaldachtige vezels. Asbest is een materiaal dat vroeger heel veel toegepast werd. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen, isolerend en was bovendien goedkoop. Het werd verwerkt in bijvoorbeeld golfplaten, vloerbedekking en dakbeschot. In meer dan de helft van alle Nederlandse woningen zit nu nog steeds asbest. Ook bij Vivare.

Asbest en gezondheid
Later werd pas bekend dat asbest risico’s voor de gezondheid kan opleveren. Daarom is sinds 1993 het gebruik van asbest verboden. Asbest is niet gevaarlijk zolang het vastzit in ander materiaal. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezels zijn niet te zien met het blote oog. Maar om die vezels gaat het. Als je asbesthoudend materiaal breekt of er in boort of zaagt, komen er vezels in de lucht. Doo rinademing kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan. Gelukkig is daar niet vaak sprake van.

Gemiddeld duurt het 30 tot 40 jaar voordat iemand 'asbestkanker' krijgt. Lang niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt kanker. Het zijn vooral de mensen die door hun werk jarenlang, dag in dag uit, asbestvezels hebben ingeademd, die een verhoogd risico lopen. Toch moet bloostelling zo veel mogelijk worden voorkomen. Vivare gaat daarom altijd heel zorgvuldig te werk.

Advies van de GGD
We werken nauw samen met de GGD. We vragen regelmatig advies of verwijzen huurders door naar de GGD. Als het nodig is dan gaan we met huurder(s), opzichter, externe deskundige en de GGD rond de tafel om de zorgen en vragen van huurders te bespreken en ervoor te zorgen dat zij prettig kunnen wonen. De GGD adviseert het volgende: 'Ga zorgvuldig en voorzichter maar nuchter om met asbest. Wees altijd open over asbest want niemand is gebaat bij onvolledige informatie!’. 

Meer weten? Hieronder ziet u een aantal links naar websites met meer informatie:

Nieuws
Wat gebeurt er met de huurinkomsten?
Lees verder >

Website Entree: vraag eerst uw gebruiker...
Lees verder >

22 nieuwbouw eengezinswoningen Beekenoor...
Lees verder >