tuin.jpg
Vorige
record_voice_over

Goed verzorgde tuinen? Die maken mijn straat mooier!

U bent zelf verantwoordelijk voor het goed verzorgen van de woning en zaken die daarbij horen, zoals uw tuin, erfafscheiding en achterpad. Dit staat ook in uw huurovereenkomst. Hoe zorgt u dat uw tuin er verzorgd uit ziet? Wat kunt u met buren afspreken over het onderhoud van de tuin en achterpaden? En wat kan Vivare doen? Hieronder leest u de tips en informatie van Vivare over tuinonderhoud.

Hoe zorg ik dat mijn tuin er verzorgd uit ziet?

 • U kiest uw eigen inrichting. Iedereen heeft een eigen smaak. Maar ook een wilde tuin heeft regelmatig onderhoud nodig.

 • Kiest u voor een tuin met veel groen? Dan heeft u minder kans op wateroverlast, blijft het in uw tuin en in uw woning koeler op warme zomerdagen en weerkaatsen geluiden minder.

Wat verwacht Vivare in ieder geval van mij?

  • Het verzorgen van uw tuin houdt in: verwijderen van onkruid, snoeien van bomen en struiken (overhangend groen) en ervoor zorgen dat (achter)paden begaanbaar blijven.

  • Afvalcontainers horen in de achtertuin of in de berging. Wilt u de container in de voortuin plaatsen? Vraag dan bij uw gemeente of dat mag. Is het toegestaan? Zorg dan dat uw containers niet in het zicht staan.

  • Vraag bij het plaatsen van een aanbouw, schutting of berging of bij de aanleg van een vijver welke regels hiervoor gelden. Vaak is er een vergunning van de gemeente nodig of toestemming van Vivare.

Wat kan ik met mijn buren afspreken over de tuin, de erfafscheiding en achterpaden?

 • Een erfafscheiding kan een haag, schutting of muur zijn van maximaal 2 meter hoog. Overleg met uw buren als u een erfafscheiding wilt plaatsen. U kunt dan gezamenlijk een erfafscheiding kiezen en op de erfgrens plaatsen. Komt u hier samen niet uit? Dan kunt u ervoor kiezen om een erfafscheiding in uw eigen tuin te zetten. Een heg moet u minimaal een halve meter van de erfgrens planten. Stel uw buren hiervan op de hoogte.

 • Samen met uw buren bent u verantwoordelijk voor het toegankelijk houden van uw achterpad. Zorg dat het pad netjes en begaanbaar is. Het weghalen van onkruid, zwerfvuil en overhangend groen is een taak die u – eventueel samen met uw buren – uitvoert.

 • Heeft u problemen met de tuin van uw buren? Bijvoorbeeld door overhangend groen, bomen op de erfgrens of een erfafscheiding. Ga dan zelf het gesprek aan met uw buren om dit op te lossen.

Wat kan Vivare doen?

 • Vivare is verantwoordelijk voor de technische staat van de achterpaden. We vullen gaten op en vervangen losse of scheve tegels, zodat het pad egaal blijft. Liggen er stoeptegels los of zijn deze kapot? Meld dit dan bij Vivare.

 • Vivare let er op dat huurders de algemene voorwaarden nakomen. Hiervoor zijn onze buurtbeheerders regelmatig in de wijk. Worden algemene voorwaarden niet nagekomen? Dan spreken we huurders hierop aan.

 • Heeft u geen tuingereedschap? Dan kunt u dit lenen van Vivare. Wij hebben onder andere heggenscharen, snoeischaren, grasmaaiers en bezems te leen. Neem voor meer informatie contact op met één van de buurtbeheerders via klant@vivare.nl.

 • Bent u lichamelijk niet of minder goed in staat uw tuin te onderhouden? Kijkt u dan of u hulp kunt krijgen. U blijft als huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin. Heeft u geen hulp? Laat het ons weten. Wij kunnen u doorverwijzen naar organisaties in uw gemeente die tuinonderhoud voor u uit kunnen voeren. U maakt zelf afspraken over de kosten en de werkzaamheden.

Waar let Vivare op?

 • Vervuiling: er mag geen afval (zoals vuilniszakken of etensresten) in de tuin liggen;

 • Staat en veiligheid van bouwwerken: een schutting, berging, overkapping of partytent moet in goede staat zijn. Bouwvallen of andere zaken die op instorten staan horen niet in de tuin;

 • Gebruik van de tuin: voertuigen of wrakken mogen niet in de tuin worden geparkeerd. De tuin is ook niet bestemd voor opslag (van grofvuil of andere spullen);

 • Verwildering: de woning en de tuin moeten een bewoonde indruk maken en de tuin en het achterpad moeten goed begaanbaar blijven.

 • Schade aan het gehuurde: planten of bomen mogen niet op of tegen de woning of de berging groeien. 

Ik heb een idee of een vraag over de aanpak van tuinen

We denken graag met u mee! Geef uw vragen of ideeën aan ons door. Dat kan via het contactformulier.

Handige links

Zomervakantie - onze aannemers blijven bereikbaar

Tijdens de zomervakantie blijven onze aannemers voor u bereikbaar.
Er is wel minder personeel beschikbaar. Daarom kan het wat langer duren voordat de aannemer u telefonisch te woord kan staan.
Dit geldt voor de periode 25 juli t/m 26 augustus.

close

Dienstverlening aangepast

Onze dienstverlening is aangepast. Telefonisch zijn wij bereikbaar tussen 9.30 en 15.00 uur. De wachttijd voor reparaties en inspecties is 2 weken. 

close