lapotop
Vorige
record_voice_over

Energietoeslag van 800 euro: heeft u er recht op?

Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft 800 euro van de overheid. Dit heet de energietoeslag. Heeft u er recht op?

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag van 800 euro. Dat geld is bedoeld om te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering heeft of omdat het salaris is van uw werk.

Het sociaal minimum
zoom_out_map

Verdient u net iets meer dan het sociaal minimum? Dan hangt het van uw gemeente af of u recht heeft op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid. Er zijn ook gemeentes die minder streng zijn. Zij geven de energietoeslag als u tot 130 procent van het sociaal minimum verdient.

Hieronder ziet u hoeveel u maximaal mag verdienen om de energietoeslag te krijgen. In gemeentes die de grens leggen bij 120 procent van het sociaal minimum, is het bedrag dat u maximaal mag verdienen dus lager dan in gemeentes die de grens op 130 procent van het sociaal minimum leggen.

Netto-inkomen (inclusief vakantietoeslag) per inkomensgrens

2
zoom_out_map

Hoe komt de doelgroep aan die 800 euro?

Als u één van de uitkeringen uit dit overzicht krijgt, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het geld dan automatisch op uw bankrekening.

3
zoom_out_map

Heeft u deze uitkeringen niet, maar verdient u niet meer dan 120 of 130 procent van het sociaal minimum? Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Daarvoor kunt u terecht bij de gemeente waarin u woont. Weet u niet zeker of u recht hebt op de 800 euro? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. U hoort dan vanzelf of u er wel of geen recht op hebt.

Hoe komt het geld op mijn bankrekening?

Als u recht heeft op de energietoeslag, dan ontvangt u het bedrag van 800 euro. Sommige gemeentes maken het geld in één keer over op uw bankrekening. Sommige gemeentes spreiden de betaling. U krijgt het bedrag dan verdeeld over bijvoorbeeld twee of drie maanden.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering

Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoeft u niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Tot slot

Wilt u meer weten over de energietoeslag? En bent u benieuwd of u er ook voor in aanmerking komt? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.

Langere wachttijden

Het duurt op dit moment langer voordat u reactie van ons krijgt. Dit komt vooral voor bij uw aanvragen voor eigenwijs verbouwen en bij uw reparatieverzoeken.

close

Dienstverlening aangepast

Onze dienstverlening is aangepast. Telefonisch zijn wij bereikbaar tussen 9.30 en 15.00 uur. De wachttijd voor reparaties en inspecties is 2 weken. 

close