lapotop
Vorige
record_voice_over

Mag ik Oekraïense vluchtelingen opvangen in mijn woning?

Vivare waardeert het dat mensen betrokkenheid voelen met de situatie van de vluchtelingen uit Oekraïne. Wij krijgen veel vragen van mensen die één of meerdere vluchtelingen in huis willen nemen. Denk hierbij aan het volgende.

Sta stil bij de gevolgen van de opvang
Het is goed om van te voren stil te staan bij deze nieuwe woonsituatie. De inwoning kan een hoop losmaken bij de mensen die u opvangt, bij uw gezin en bij u. Onderschat dit niet. De opvang is tijdelijk, maar kan langdurig zijn . Hier is op dit moment nog niet genoeg over bekend. Neem daarom éérst contact op met de gemeente voordat u mensen in huis neemt. Dit om vervelende financiële gevolgen voor u te voorkomen.

U blijft zelf verantwoordelijk voor uw woning en woonomgeving
U blijft zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de woning. Dit betekent bijvoorbeeld dat er iemand bij u mag logeren als u zelf ook in de woning verblijft. Uw logé kan geen aanspraak maken op de huurovereenkomst. Ook uw woonomgeving, uw buren, moeten mogelijk wennen aan deze nieuwe situatie. Meer mensen in de woning kan ook zorgen voor meer overlast voor uw buren en/of omgeving. Houdt daar rekening mee en betrek uw buren bij uw voornemen.

Zegt u de huur op in de toekomst? Dan kunnen de mensen die u opvangt niet in de woning blijven wonen of de huurovereenkomst van u overnemen.

Er is een landelijk initiatief voor bemiddeling bij opvang
Via de organisatie Take Care BnB worden vluchtelingen geholpen met het vinden van een passende opvang plek bij mensen thuis. Op de website Takecarebnb vindt u informatie en kunt u zich eventueel aanmelden zodat u een goede begeleiding krijgt.

Kijk voor meer informatie op de website van uw gemeente

Gemeente Arnhem - Zelf hulp of opvang bieden voor Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Overbetuwe - Oekraïne helpen vanuit Overbetuwe

Gemeente Renkum - Zelf hulp of opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Rheden - Zelf hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Duiven - Hulp voor Oekraïne

Gemeente Westervoort - Hulp voor Oekraïne