
Top 15 met energiebesparende tips
Tip 1: Sluit alle deuren in huis
Dit scheelt veel in uw gebruik. Heeft u vloerverwarming? Daarvoor gelden andere tips.
Tip 2: Douche maximaal 5 minuten en minder warm
Gemiddeld staat Nederland veel langer onder de douche, namelijk zo’n 9 minuten. U kunt een speciale douchetimer kopen, maar een wekker zetten of op de klok kijken kan natuurlijk ook gewoon. Een leukere manier van de tijd tijdens het douchen in de gaten houden? Zet uw favoriete liedje op (dat maximaal 5 minuten duurt) en zet de douche uit als het liedje is afgelopen.
Tip 3: Zet als u thuis bent de thermostaat op 19 of 20 graden. ’s Nachts kan hij zelfs op 15 graden
Dit scheelt veel in het gebruik.
Heeft u vloerverwarming? Daarvoor gelden andere tips. Voor vloerverwarming is het juist belangrijk dat de temperatuur dag en nacht hetzelfde is. Zo’n 17 graden is hiervoor voldoende.
Tip 4: Dicht alle naden en kieren in huis. Met tochtbanden, tochtstrips en een brievenbusborstel
Tochtwerend materiaal heeft verschillende namen, maar altijd hetzelfde doel: het buiten houden van lucht met een andere temperatuur dan binnen. Het is een goede manier om te besparen op stookkosten. Ook voelt het hierdoor fijner aan in een ruimte.
Hoe plaatst u tochtbanden en tochtstrips?
- Let op dat u de tochtwering aan de juiste kant plaatst. Dit is het kozijn zelf (de scharnierkant), waar uw raam of deur tegenaan komt bij sluiting.
- Zorg ervoor dat uw raam- of deurkozijn goed schoon en droog is. Gebruik bij het reinigen eventueel een ontvetter. Zo weet u zeker dat de zelfklevende tochtbanden goed blijven plakken.
- Knip of snijd de tochtband op maat.
- Trek het papier geleidelijk van de tochtband tijdens het bevestigen en druk de strip goed aan.
Hoe plaatst u een brievenbusborstel?
Een brievenbusborstel wordt eenvoudig aan de binnenzijde van de deur bevestigd met vier schroefjes.
Tip 5: Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledlampen
Heeft u nog gloei- of halogeenlampen in gebruik? Vervang deze dan door ledlampen. Heeft u buitenverlichting? Daar kunt u ook kiezen voor lampen op zonne-energie.
Tip 6: Doe de oude koelkast in de schuur de deur uit. Of zet deze alleen aan bij een feestje
Vaak is de koelkast in de schuur al een oude. Oude apparaten verbruiken veel meer energie dan nieuwe. Heeft u ook zo’n oude koelkast in de schuur? Het liefst doet u deze de deur uit en vervangt u hem. Omdat een nieuwe koelkast een flinke aanschaf is, kunt u er ook voor kiezen om hem alleen aan te zetten als u hem écht nodig heeft. Bijvoorbeeld als extra koelkast bij een feestje.
Tip 7: Droog uw wasgoed zoveel mogelijk aan de lijn, niet in de droger
Het scheelt veel als u de was buiten aan de lijn kunt drogen en niet de droger hoeft te gebruiken. Maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor. De helft van de was aan de lijn drogen helpt ook al.
Tip 8: Was op 30 of 40 graden en met volle trommel
Een volle trommel zorgt ervoor dat u minder vaak de wasmachine aan hoeft te zetten. Dat scheelt dus in uw verbruik. En wist u al dat heet wassen voor de meeste was helemaal niet nodig is? Op 30 of 40 graden is echt heet genoeg.
Tip 9: Zet apparaten echt uit en niet op standby
Zet elektrische apparaten echt helemaal uit. In de standby-stand verbruiken ze namelijk nog energie en dat is zonde. Per apparaat verschilt de hoeveelheid, maar dit kan toch flink oplopen! Er zijn stekkerdozen met een schakelaar verkrijgbaar. Zo bent u er zeker van dat ze écht uitstaan als u de schakelaar op uit zet.
Tip 10: Plak radiatorfolie achter uw radiatoren
Veel warmte die van de radiator afkomt, gaat via de muur naar buiten. Dat is zonde. Als u radiatorfolie aan de achterkant van de radiator (en dus niet de muur) plakt, wordt de warmte de ruimte in gekaatst en gaat het niet verloren. Omdat de radiatorwarmte nu optimaal wordt gebruikt, wordt uw ruimte veel efficiënter verwarmd. Daarmee bespaart u energie, en dat is goed voor het milieu en uw portemonnee.
Hoe plaatst u radiatorfolie (met magneettape)?
U plakt de folie met magneettape aan de achterkant van de radiator (dus niet aan de muur). Omdat de folie aan de achterkant van de radiator zit, zie u de folie vanuit de kamer niet zitten. Dit gaat het gemakkelijkst via de wasknijpertruc:
- Eerst maakt u de boven- en onderkant van de radiator schoon
- Verzwaar de folie met wat wasknijpers en laat de folie van de rol achter de radiator zakken
- Als de folie goed zit, plakt u de onderzijde vast met de magneetstrip en verwijdert u de onderste wasknijpers
- Vervolgens trekt u de folie naar boven toe strak en plakt u ook de bovenzijde vast met een magneetstrip
- Met een mesje kunt u overgebleven randen wegsnijden
Tip 11: Houdt radiatoren stofvrij en hang er geen gordijnen overheen
Gordijnen die over de radiatoren hangen verspillen warmte. En stof zorgt ervoor dat warmte moeilijker verspreid kan worden.
Tip 12: Controleer de waterdruk van uw cv-ketel
Het is goed om dit 1 á 2 keer per jaar te doen. Vul bij als dit nodig is en ontlucht daarna de radiatoren. Voor een goede werking van de radiatoren is het belangrijk ze regelmatig te ontluchten.
Tip 13: Gebruik de vaatwasser op de eco-stand en zet hem pas aan als hij vol is
De eco-stand is de zuinigste stand. Dat lijkt soms gek omdat hij vaak wat langer duurt. Toch is het zo. Een vaatwasser pas aanzetten als hij helemaal vol is scheelt ook in verbruik.
Tip 14: Zet uw vriezer niet kouder dan -18 graden
Een vriezer met een lagere temperatuur verbruikt meer energie. En bij -18 graden blijven al uw producten optimaal bewaard.
Tip 15: Zet elke dag een kwartier uw ramen open en ventileer de hele dag door goed
Zorg voor genoeg ventilatie. Goed luchten is belangrijk om schimmel in huis te voorkomen. Ventileren kost wat energie, maar het is echt nodig voor voldoende gezonde lucht in huis. Schone lucht is makkelijker om op te warmen.