Wat is asbest?

Asbest leek een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast en bestand tegen warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest bestaat uit kleine vezels. Die vezeltjes zijn echter boosdoeners. Als die vrijkomen, kunnen ze kanker veroorzaken. Asbest kan op twee manieren zijn verwerkt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.

Wat is hechtgebonden asbest?

In hechtgebonden asbestzit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel erg klein. Voorbeelden van hechtgebonden asbest: asbestcement vlakke platen, kruipluiken, vensterbanken, balkonschermen, golfplaten dak bergingen of aanbouwen, asbestcement leidingen, mantelbuizen, rioleringen, ventilatiekanalen, vinyltegels in hallen van woningen. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet- mechanische bewerkingen. Voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest: spuitasbest, gespoten op leidingen, plafonds, staalconstructies en dergelijke, brandwerende plaat, vinylvloerbedekking met asbesthoudende onderlaag, zoals Novilon van voor 1980.

Waar in mijn woning kan asbest zitten?

In woningen gebouwd voor 1994 kan asbest zitten, onderstaand nog een paar locatie gebonden voorbeelden:

  • In isolatiemateriaal zoals daken, schoorstenen, rond cv-ketels

  • Op plekken die door weersinvloeden aan slijtage onderhevig zijn zoals gevels, riool, daken op schuren en garages

  • In brandwerend plaatmateriaal zoals in garages, meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels

  • In vloerbedekking als vinyltegels en vinylzeil, geproduceerd voor 1984

  • In vensterbanken en kachels

Altijd eerst advies vragen!

Volgens overheidsregels moet u asbesthoudend materiaal dat u ooit zelf heeft aangebracht (zoals vloerbedekking) ook weer zelf (laten) verwijderen. Vivare vindt het belangrijk dat deze asbesthoudende materialen veilig worden verwijderd. Daarom nemen wij deze taak van u over. Gaat u verhuizen? Wacht u dan met het verwijderen van vloerzeil of vloerbedekking of uw gevelkachel tot na het bezoek van onze woonmakelaar voor de voorinspectie. Wij onderzoeken of er asbestverdacht materiaal aanwezig is.

Vermoedt u dat u bij het klussen in de woning asbest bent tegengekomen of beschadigd asbest in huis heeft? Neem dan meteen contact met ons op.

Het schoonmaken van de woning als asbestvezels zijn vrijgekomen is een dure klus. Dit moet gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. Verwijdert of bewerkt u toch zelf asbesthoudend materiaal? Dan berekenen we deze kosten aan u door.

Vuistregels asbest

  • Klussen in een woning van voor 1994? Altijd eerst advies vragen!

  • Nooit zelf asbest verwijderen; ook geen vloerbedekking (vinylvloertegels, zeil), golfplaat, gevelkachel of geiser.

  • Nooit asbest verzagen, schuren of breken, of een gat boren in het materiaal. Dat is zelfs strafbaar.

  • Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Neem dan contact met ons op.

  • Verwijdert u of bewerkt u zelf asbesthoudend materiaal? Dan berekenen wij de kosten van het schoonmaken van de woning aan u door.

Meer weten?

Download de folder