Scootmobielen niet in vluchtroutes en algemene ruimtes

Een deel van onze bewoners maakt gebruik van een scootmobiel. Er is nieuwe wet en regelgeving van kracht: Scootmobielen mogen niet meer worden geparkeerd in vluchtroutes en algemene ruimtes. Dit betekent dat scootmobielen geplaatst moeten worden in de woning of berging.

Mensen die een scootmobiel nodig hebben zijn vaak slecht ter been en daarom is het logisch dat zij dit vervoersmiddel graag vlak voor de eigen voordeur parkeren. Tegelijk mag de veiligheid van de bewoners niet in gevaar komen door het plaatsen van de scootmobielen in de vluchtwegen.

Rookmelder in de woning is verplicht

Rookmelders zijn erg belangrijk om u te waarschuwen voor brand. Vooral wanneer u als bewoner in slaap bent is het erg belangrijk: de neus ’werkt’ niet goed wanneer u slaapt. De brandweer heeft gemiddeld 15 minuten nodig om na een melding ter plaatse te zijn, in die tijd kan veel gebeuren en een rookmelder helpt bewoners om zich op tijd in veiligheid te brengen.

Er zijn ook speciale rookmelders voor doven en slechthorenden beschikbaar.
(Bron: de Brandweer)

Inboedelverzekering

Wij adviseren bewoners om een inboedelverzekering af te sluiten. In het geval van brandschade maar ook blus- en waterschade zal de verzekering de schade vergoeden die is opgelopen.

Regels rondom open vuur

Steek geen barbecue of vuurkorf aan op uw balkon of galerij. Dat is open vuur en dat is gevaarlijk. Het is ook niet toegestaan om te roken in de lift of in andere algemene ruimten.

Veilig en sfeervol

In veel van onze gebouwen hadden onze bewoners gemeenschappelijke ruimtes en/of de galerij gezelliger gemaakt door er spullen neer te zetten. Helaas is dit wegens brandgevaar niet toegestaan. We proberen samen met bewoners te kijken hoe we de ruimtes op een veilige manier weer sfeervol kunnen maken. Zo is er in een woongebouw aan de Ernst Casimirlaan in Arnhem een mooie muurschildering gekomen en rondom de kerstperiode staan er in veel van onze gebouwen brandveilige kerstbomen.

Heeft u hier ook behoefte aan in uw gebouw? Benader hiervoor uw huismeester of wijkbeheerder.

Vivare_flyer_brandveiligheid_apr24 (003)-1

Veelgestelde vragen