Geplaatst op

Als we op de thermometer kijken is de winter al begonnen, want buiten is het slechts een paar graden boven nul. Om te voorkomen dat de energierekening te hoog oploopt, zetten wij een aantal tips op een rij.

#1 Thermostaat lager

 Voor veel mensen is dit de meest vervelende maatregel, het is tegelijk wel veruit de meest effectieve! Dat komt omdat onze energierekening voor het overgrote deel bestaat uit kosten voor gas, en slechts voor een kleiner deel uit stroom. Iedere graad lager scheelt voor een gemiddeld huis ruim 100 euro per jaar. Zet je thermostaat sowieso nooit hoger dan 19 graden, maar ook niet te laag want dan krijg je sneller schimmelvorming.

#2 Korter douchen

 Als je een combiketel hebt, wordt er gas gebruikt om het warme water te verwarmen. Met korter douchen kun je dus ook flink besparen. Rekenvoorbeeld: douch je nu 7 minuten en je gaat naar 5, bespaar je jaarlijks al 65 euro.

#3 Slimmer verwarmen

 Door alleen de ruimtes te verwarmen die je ook daadwerkelijk gebruikt kun je flink besparen. Een voorwaarde is wel dat je de deuren in huis goed sluit. De verwarming uitzetten op de bovenverdieping kan al 50-100€ per jaar schelen.

#4 Check je energiecontract

 Heb je geen idee wat voor energiecontract je nu hebt? Dan kan het lonen dat eens uit te zoeken. Overstappen kan in veel gevallen geld schelen. Op websites als gaslicht.com kun je energieaanbieders met elkaar vergelijken en overstappen.

#5 Beperk het gebruik van grote stroomverbruikers

 Slechts een derde van de energierekening bestaat uit stroom. Eén lamp uitzetten levert dus heel weinig op. Beperk daarom vooral het gebruik van grote energieslurpers zoals elektrische kachels, wasdrogers of een tweede koelkast. De besparing kan oplopen tot meer dan €100 per jaar.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Wel of geen huurverhoging sociale huurwoningen per 1 juli 2025?

Op 1 juli verhogen we normaal gesproken de huur van uw woning. Maar op woensdag 16 april is bekend geworden dat er misschien geen huurverhoging komt voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026. Dit staat in een voorlopig akkoord van de overheid. Het is nog niet zeker, want het is nog geen officiële wet. Het is een voorstel. De nieuwe wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Waarom krijgt u dan toch een brief? Het is op dit moment nog niet zeker of de huurverhoging voor sociale huurwoningen doorgaat. Toch zijn wij verplicht om u vóór 1 mei een brief te sturen over de huurverhoging. Daarom ontvangt u binnenkort toch een brief. Over de verhoging van uw huur en met extra informatie over het voorstel van de overheid. Als de nieuwe wet wordt goedgekeurd, verhogen wij de huur van uw sociale huurwoning niet. U hoeft zelf niets te doen. Zodra er meer duidelijk is, laten we het u weten.
Lees meer