Waarom plaatsen we zonnepanelen?

Door zonnepanelen te plaatsen verlagen we de energielasten voor onze huurder. Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 73 euro per maand aan elektriciteit. Dit is een flink aandeel in de woonlasten van onze huurders. Bij Vivare willen we onze huurders helpen om hoge energierekeningen te voorkomen. Zonnepanelen kunnen hier een goede bijdrage aan leveren.

Op welke woningen leggen we zonnepanelen?

 • Rijtjeshuizen, 2-onder 1 kap woningen en vrijstaande woningen;

 • Meergezinswoningen geheel in bezit van Vivare. Meergezinswoningen bevinden zich in flats en/of appartementencomplexen.

 • Panden bijvoorbeeld op de begane grond van een appartementencomplex. Dit zijn panden die niet als gewone woningen worden gebruikt, zoals een kapper, buurthuis of een zorginstelling

Welke woningen zijn geschikt voor zonnepanelen?

Dit verschilt per pand. Factoren die van invloed zijn:

 • Ligging van het dak;

 • Eventuele monumentenstatus van het pand;

 • Technische aspecten zoals asbest;

 • De planning van (groot) onderhoud van het pand.


  We kijken naar de kansen voor elke woning en moeten rekening houden met de mogelijkheden die beschikbaar zijn voor elk pand.

Bijdrage van bewoners

Vivare is de eigenaar van de zonnepanelen, zorgt voor het onderhoud en dat ze goed blijven werken. Onze huurders betalen iedere maand een bedrag voor het gebruik van de zonnepanelen.

Het is belangrijk dat de zonnepanelen voor onze bewoners een financieel voordeel opleveren. De hoogte van dit voordeel kan schommelen. Bijvoorbeeld door veranderingen in energietarieven, problemen met terugleveren, of door kosten die energiebedrijven vragen aan zonnepanelenbezitters. Vivare kijkt daarom elk jaar of er gemiddeld gezien een voordeel op de energierekening staat.

Als er een financieel nadeel ontstaat voor onze huurders kan Vivare besluiten om op bestaande contracten een tijdelijke korting toe passen.

Wanneer plaatsen we zonnepanelen?

Vivare heeft de afgelopen 3 jaar op zo’n 2000 woningen zonnepanelen geplaatst.

Vanaf 2024 installeren we deze in het geval van:

 • Nieuwbouw;

 • (Groot) onderhoud en verduurzamen van woningen;

 • Plaatsing van hybride warmtepompen.

Vanaf 2024 voorzien we per jaar ongeveer 600 woningen van zonnepanelen. Samen met andere duurzame initiatieven levert dit een enorme bijdrage aan de energietransitie.

Zelf zonnepanelen plaatsen?

Naast de (onderhouds-)plannen van Vivare is het ook mogelijk om als huurder zelf zonnepanelen te laten installeren. Dit kan worden geregeld via Eigenwijs Verbouwen, klik hier voor meer informatie