Nieuwe wet- en regelgeving brandveiligheid

Geplaatst op

Er zijn nieuwe regels voor brandveiligheid in woongebouwen. Een belangrijk onderdeel van deze regels is dat vluchtwegen altijd vrij moeten zijn. Dit betekent dat er geen fietsen, scootmobielen (en andere vervoersmiddelen), grofvuil, meubilair en overige decoraties in de openbare ruimtes geplaatst mogen worden. Zo zijn er voor hulpdiensten én bewoners geen obstakels in geval van nood.

Op maandag 25 maart en dinsdag 26 maart ontvangt een deel van onze bewoners (waar deze nieuwe wet- en regelgeving van toepassing is) hierover een brief.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Zie hieronder de veelgestelde vragen of ga naar de pagina over brandveiligheid voor meer informatie.

Wat is er veranderd in de wet over vluchtwegen en brandbare spullen?

Een belangrijke verandering in deze regels is dat vluchtwegen altijd vrij moeten zijn. Dit betekent dat er geen scootmobielen , fietsen, grofvuil, meubilair en overige decoraties in de openbare ruimtes geplaatst mogen worden. Zo zijn er voor hulpdiensten én bewoners geen obstakels in geval van nood. Dit maakt het veiliger voor iedereen. 

Voor meer informatie over deze veranderingen verwijzen we u naar de website van de brandweer.

Mijn buren houden de vluchtwegen niet vrij, kan Vivare hiervoor langskomen? 

Probeer uw buren eerst zelf aan te spreken. Lukt dit niet? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de wijkbeheerder/ huismeester of klantconsulent. U kunt ook bellen naar (088) 054 11 11 tussen 09.30 uur -15.00 uur van maandag t/m vrijdag.

Zijn er spullen die wel in de algemene ruimtes en vluchtwegen mogen blijven staan?

Nee. Vivare wil geen enkel risico nemen als het gaat om uw veiligheid en daarom willen we lege vluchtroutes en algemene ruimtes.

We proberen samen met bewoners te kijken hoe we de ruimtes op een veilige manier weer sfeervol kunnen maken. Heeft u hier ook behoefte aan in uw gebouw? Benader hiervoor uw huismeester of wijkbeheerder.

Waarom mag ik mijn scootmobiel niet (meer) in de algemene ruimte stallen van mijn woongebouw? 

Als de galerij of de algemene stalling een open ruimte is, kan een brand snel doorslaan in de gehele ruimte. Daarom worden scootmobielstallingen die niet meer aan de nieuwe regels voldoen gesloten door Vivare. We gaan met u in gesprek om te kijken naar alternatieven. 

Voor een buitenstalling geldt dit probleem niet. 

Ik heb een oplaadpunt nodig voor mijn fiets of scootmobiel. Kan Vivare deze aanbrengen?

Nee. U kunt wél een aanvraag voor woningverbetering doen via de website van Vivare om zelf een oplaadpunt te (laten) plaatsen. Klik hier om naar de pagina over woningverbetering te gaan.  

Als u de scootmobiel heeft gekregen vanuit de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning), dan neemt de WMO-consulent hiervoor contact op met Vivare. Wij kijken of het mogelijk is om in het pand een oplaadpunt te realiseren. Het oplaadpunt moet voldoen aan de nieuwe regels voor brandveiligheid. 

Ik kan niet zonder hulp naar mijn eigen berging lopen. Wat nu?

Als uw berging te ver van de woning is, dan kunt u het beste kijken of u de scootmobiel in een aparte kamer of in de hal/gang van uw woning kunt neerzetten. 

Ik heb een scootmobiel die ik niet kan stallen in mijn woning of berging

Heeft u deze vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gekregen? Dan willen wij u vragen om contact op te nemen met de WMO of het wijkteam van uw gemeente. 

Heeft u deze zelf gekocht en bent u nog niet benaderd door de wijkbeheerder van Vivare? In dat geval kunt u een afspraak maken om te kijken naar de mogelijkheden. Neem contact om met uw wijkbeheerder of huismeester. U kunt ook bellen naar (088) 054 11 11 tussen 09.30-15.00 uur van maandag t/m vrijdag.  

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Bouw 83 nieuwe woningen in Velp

Ontwikkelaar Rudius Vastgoed en Vivare hebben gisteren hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst voor het bouwen van 83 sociale huurwoningen in Velp.
Lees meer

Tuinvrijwilligers Arnhem Gezocht

MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp) Arnhem helpt Arnhemse inwoners met hulp voor de tuin. Zij doen dat in opdracht van en met subsidie van de gemeente Arnhem.
Lees meer

Nieuwe schoonmaakbedrijven voor woongebouwen Vivare

Per 1 juli 2024 starten er 2 nieuwe bedrijven voor de schoonmaak en glasbewassing van de woongebouwen van Vivare. We nemen afscheid van Asito, die nu zowel de schoonmaak als de glasbewassing doet.     
Lees meer