Winter

Voorkom bevroren leidingen

Het advies is om uw buitenkranen af te tappen om bevroren leidingen te voorkomen. Vivare is hier niet verantwoordelijk voor, dit moet u zelf doen.

Heeft u geen water of blijven de radiatoren koud? Dan kan het zijn dat de leidingen bevroren zijn. Warmte is nodig om de bevroren leidingen weer te ontdooien. Hieronder leest u hoe u de leidingen geleidelijk weer op kan warmen en ontdooien.  
•       Verwarm de gehele woning;
•       Zet de radiatoren open, ook in de ruimtes die niet gebruikt worden;
•       Zet deuren en luiken open, denk hierbij ook aan uw keukenkastdeurtjes.

Let op: ontdooi een leiding niet door te föhnen! Hierdoor wordt de leiding te snel warm en is de kans groot dat deze knapt.  Heeft u bovenstaande tips gebruikt en komt er nog steeds geen water of blijven de radiatoren koud? Neem dan contact met ons op.

Strooi tegen gladheid
Bij seniorencomplexen van Vivare staan bakken met strooizout. Deze bakken zijn opvallend van kleur. Het strooizout kan door de bewoners zelf gebruikt worden om de paden te strooien.  Is de bak met strooizout leeg? Op de bak staat een telefoonnummer vermeld. Hier kunt u naartoe bellen en de bakken worden weer aangevuld. 
Iedere gemeente kent haar eigen strooibeleid. Zoek op de website van uw gemeente voor het strooibeleid en gladheidsbestrijding in uw buurt.
Vivare is niet verantwoordelijk voor het strooien of sneeuwvrij maken van de paden.

Controleer deuren en ramen
Door extreme kou kan het voorkomen dat deuren en ramen niet goed meer sluiten. De weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat deuren en ramen krom trekken en niet meer goed in het slot of kozijn vallen. Ook sneeuw en ijs kunnen er voor zorgen dat een deur of raam niet goed sluit.

•       Controleer of er sneeuw- of ijsresten aan de drempel of de onderkant van de deur vastgevroren zijn en probeer dit te verwijderen. Maak hierna de drempel en deur goed droog.
•       Controleer dit ook bij uw ramen;
•       Lukt het om de deur te sluiten en heeft u haken op de deur? Gebruik deze om ervoor te zorgen dat de deur door de kou minder snel krom trekt.  

Heeft u bovenstaande tips geprobeerd, maar sluit de deur nog niet goed? Neem dan contact met ons op. De deur moet namelijk worden bijgesteld. Deze werkzaamheden kunnen we niet uitvoeren als het vriest of sneeuwt.

Lente

Verwijder nooit zomaar een vogelnest
Heeft u een vogelnest in de schoorsteen of onder de dakpannen en wilt u deze verwijderen? Neem dan contact op met Vivare.

Het broedseizoen voor vogels is ongeveer van half maart tot half juli. Sommige soorten kunnen door weersomstandigheden eerder beginnen. In en buiten het broedseizoen mogen nesten die in gebruik zijn niet verwijderd worden. Buiten het broedseizoen moet u altijd eerst controleren of er geen eieren of jongen in het nest aanwezig zijn.
Volgelnesten onder dakpannen mogen nooit zomaar verwijderd worden! Dit zijn vaak huismussen of gierzwaluwen, dit zijn beschermde vogelsoorten.

Aan de slag in de tuin
Het voorjaar is de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Denk hierbij aan het snoeien van de heg en het planten van bloemen en planten. Meer lezen over tuinonderhoud? Bekijk dan onze pagina hierover hier.

Zomer

Temperaturen kunnen in de zomer flink oplopen. Het valt soms niet mee om een koel plekje in of om het huis te vinden op deze dagen.

Houd uw woning koel

  • Hang gordijnen of andere zonwering zo dicht mogelijk op de ramen. Schijnt de zon?  Houdt de zonwering dan gesloten als de zon schijnt. 

  • Als dit bij uw woning mogelijk is: heeft u wel eens aan buitenzonwering gedacht? Bij appartementen is dit helaas vaak niet makkelijk voor elkaar te krijgen.. Woont u in een huurwoning of heeft u te maken met een VvE? Dan is het belangrijk om eerst te kijken of u hiervoor toestemming nodig heeft. 

  • Is het buiten kouder dan binnen? Dan is dít het moment om goed te ventileren. Zet ’s avonds en als het even kan ook ’s nachts ramen en deuren open. De koele lucht komt dan binnen en de temperatuur in de woning daalt. 

  • Heeft u al eens nagedacht over extra groen in de buurt van uw woning? Hitte in de stad is een steeds groter wordend probleem door verstening van tuinen en buurten. Geveltuinen, groene tuinen en groene daken zijn goede helpers in de strijd tegen de hitte én tegen wateroverlast.

Voorkom overlast van muggen

  • Zorg ervoor dat er rond de woning geen mogelijkheden ontstaan waar stilstaand water zich kan ophopen. Dit is een broedplaats voor muggen. 

  • Plaats horren voor de ramen of maak gebruik van een klamboe. 

  • Gebruik een ventilator, muggen houden niet van tocht. 

Voorkom legionella in uw woning

  • Zorg ervoor dat er in de tuinslang geen water achterblijft na het sproeien van de tuin. 

  • Gaat u op vakantie of bent u een paar weken weggeweest? Spoel dan bij thuiskomst al uw kranen een paar minuten door om legionella te voorkomen.

Houd uw container schoon

  • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn, water of groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, die zijn schadelijk voor het milieu.

  • Voeg 'Containerfris', 'Bio-rem'of vergelijkbare producten tegen gft+e geur toe. Deze middelen gaan vaak de stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het gft+e aantasten. Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.

  • Laat uw container schoon en leeg achter wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Herfst

In de herfst kunnen vooral vallende bladeren en stormachtig weer voor overlast zorgen rondom de woning.

Vallende bladeren
Vallende bladeren kunnen ervoor zorgen dat uw dakgoot of regenpijp verstopt raakt. Houd dit goed in de gaten, zo kunt u voorkomen dat er tijdens regenachtige periodes u water niet of slecht wegloopt. Kunt u dit niet zelf?  Kijk dan eerst of vrienden of familie u hierbij kunnen helpen. Heeft u last van een verstopping bij een dakgoot die hoger is dan 2.5 meter? Neem dan contact op met Vivare. 

Vocht in huis
De herfst is vaak een vochtige periode. De luchtvochtigheid buiten en ook binnen is vaak hoger dan in de zomer en winter. Om de luchtvochtigheid in uw woning te laten dalen is het belangrijk om te verwarmen en te ventileren.  Zorg dat er voldoende frisse lucht in huis is en zet ventilatieroosters of raampjes open. Ventileer ook extra wanneer u kookt, doucht en klust in huis. Laat u de was binnen drogen? Zorg dan ook voor extra ventilatie. 

Tuin herfstklaar maken
Maak uw tuin herfstklaar en geniet in de laatste maanden nog van het buiten zijn. Laat bomen, struiken en heggen niet te groot worden. Dit is de goede tijd om ze te snoeien. Snoeien houdt de boom of struik mooi in vorm én bevordert de bloei voor volgend jaar. De lente klinkt nu misschien nog ver weg. Maar als u in deze tijd bloembollen plant, dan kunt u in het voorjaar genieten van een bloeiende tuin! Wees vooral niet té netjes met het opruimen van uw tuin. Het is belangrijk om het tuinmeubilair veilig op te bergen en bladeren van het gazon te verwijderen, maar denk vooral ook aan de andere tuinbewoners.  Hoopjes bladeren, dorre planten en plantenpotten kunnen veilige plekjes zijn voor onder andere egels, kikkers, padden en zelfs lieveheersbeestjes.