lapotop
Vorige
record_voice_over

Energietoeslag: heeft u er recht op?

Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft geld van de overheid. Dit heet de energietoeslag. Heeft u er recht op?

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag dat bedoeld is om te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering heeft of omdat het salaris is van uw werk.

Verdient u net iets meer dan het sociaal minimum? Dan hangt het van uw gemeente af of u recht heeft op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid. Er zijn ook gemeentes die minder streng zijn. Zij geven de energietoeslag als u tot 130 procent van het sociaal minimum verdient.

Hoe komt de doelgroep aan de energietoeslag?

Als u één van de volgende uitkeringen krijgt, dan hoeft u niets te doen, u krijgt het geld dan automatisch op uw bankrekening:

- Bijstand

- IOAW

- IOAZ

- Bbz

Heeft u deze uitkeringen niet, maar verdient u niet meer dan 120 of 130 procent van het sociaal minimum? Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Daarvoor kunt u terecht bij de gemeente waarin u woont. Weet u niet zeker of u recht hebt op de energietoeslag? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. U hoort dan vanzelf of u er wel of geen recht op hebt.

Hoe komt het geld op de bankrekening?

Als u recht heeft op de energietoeslag, dan ontvangt u het bedrag. Sommige gemeentes maken het geld in één keer over op uw bankrekening. Sommige gemeentes spreiden de betaling. U krijgt het bedrag dan verdeeld over bijvoorbeeld twee of drie maanden.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering

Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoeft u niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Tot slot

Wilt u meer weten over de energietoeslag? En bent u benieuwd of u er ook voor in aanmerking komt? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.